WordPress Siteniz İçin 10 Önemli SEO Ayarı

WordPress CMS altyapısını kullanan web siteleri için mutlaka bilinmesi gereken SEO ayarları nelerdir ve bu ayarlar nasıl yapılır? Detaylı açıklamalarla web sitenizi iyileştirmek için yapabileceğiniz tüm ayarları listeledik.

Daha iyi trafik ve daha iyi bir Google sıralaması için web sitenizi doğru ayarlarla kurmak ister misiniz? Öyleyse WordPress siteniz için 10 önemli SEO ayarı kılavuzumuzu incelemelisiniz.

SEO Uyumlu WordPress Site Ayarları

Detaylı açıklamalarla nasıl yapacağınızı açıkladığımız bu kılavuzda yönetici iznine sahip bir WordPress kullanıcısının kolaylıkla yapabileceği ayarlara yer verdik.

1. Ana Sayfa ve Blog Ayarları

Ana sayfa ve blog ayarları WordPress panelinde yer alan Ayarlar menüsünde bulunur. Bu menüde WordPress sitenizle ilgili birçok ayarlamayı yapabilirsiniz. Bu menüde; Genel, Yazma, Okuma, Tartışma, Ortam, Kalıcı Bağlantılar ve Gizlilik gibi birçok kategori yer alır.

Bu kategorilerin hangi WordPress ayarlarını içerdiği, aşağıdaki tabloda detaylı olarak belirtilmiştir:

AYAR KATEGORİLERİ MEVCUT AYARLAR
GENEL Site başlığı, slogan, WordPress adresi (URL), Site adresi (URL), Yönetim e-posta adresi, Üyelik, Yeni kullanıcının varsayılan rolü, Site lisanı, Zaman dilimi, Tarih biçimi, Zaman biçimi, Haftanın başladığı gün
YAZMA Varsayılan yazı kategorisi, Varsayılan yazı biçimi, Tüm kullanıcılar için varsayılan düzenleyici, Kullanıcıların düzenleyici seçmesine izin ver, E-posta ile yazma; Posta sunucusu, Giriş ismi, Parola, Varsayılan posta kategorisi, Servisleri güncelle
OKUMA Ana sayfa görüntülenmesi, En fazla gösterilecek blog sayfası adedi, Beslemelerde gösterilecek en güncel kayıt adedi Akıştaki her bir yazı için dahil edin, Arama motoru görünürlüğü
TARTIŞMA Varsayılan yazı ayarları, Diğer yorum ayarları, Şu durumlarda bana e-posta gönder, Bir yorum görünmeden önce, Yorum denetimi, İzin verilmeyen yorum anahtarları, Avatarlar; Avatar görünümü, En yüksek puan, Varsayılan Avatar
ORTAM Görsel boyutları, Küçük resim boyutu, Orta boyut, Büyük boyut, Dosyalar yükleniyor
KALICI BAĞLANTILAR Kalıcı bağlantı ayarları, Genel ayarlar
GİZLİLİK Gizlilik ayarları

Bu ayarların çoğu SEO stratejiniz için oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle WordPress web sitenizin tüm ayarlarını doğru şekilde yapılandırdığınızdan emin olmalısınız.

Aksi takdirde SEO programınızın gerisinde kalabilir, ayarlarınızı doğru yapılandırmadığınız için arama motorlarına yanlış sinyaller gönderebilirsiniz.

2. Kalıcı Bağlantı Optimizasyonu

Permalink, başka bir deyişle kalıcı bağlantılar web sitenizin URL yapısıdır. Web sitenizdeki tüm sayfaların benzersiz kalıcı bağlantıları bulunur. Bu bağlantıları adres çubuğunda görebilirsiniz.

Google’ın onayladığı SEO faktörleri arasında yer alan kalıcı bağlantı optimizasyonu sitenizdeki tüm sayfalar için mevcuttur. Ancak bu URL yapıları her zaman düzenli bir yapıda olmayabilir. Karışık, rastgele harflerden ve sayılardan oluşan permalink adresleri içerebilir.

Bu karışıklığı önlemek için WordPress ayarlarından bu kalıcı bağlantı yapısını anlaşılır şekilde optimize etmek gerekir.

3. Site Haritası Oluşturma

Site haritaları, arama motorlarının WordPress sitenizi daha verimli tarayabilmesi için gerekli olan dosyalardır. Detaylı ve düzenli bir site haritası, Googlebot gibi tarama botları için sade ve detaylı bir tarama imkanı sunar.

Site haritası, sitenizde önemli olduğunu düşündüğünüz sayfaları ve dosyaları Google’a bildirerek Googlebotların işini kolaylaştırır. Ayrıca sade ve düzenli bir site haritası Google dizinine daha hızlı indekslenir.

4. Görüntü Sıkıştırma Eklentisi Kurulumu

Görüntü sıkıştırma eklentileri site hızına pozitif etkiyen araçlardır. Eğer yüzlerce içeriğin yer aldığı bir WordPress siteniz varsa ve bu içerik görselleri yüksek çözünürlük boyutlarına sahipse bu eklentileri kullanmanız yararınıza olabilir.

Görüntü sıkıştırma eklentileri arasında en popüler olanlar; Smush, Convert for Media ve Imageoptim’dir.

5. Title ve Meta Tags Ayarları

Title ve Meta Tags ayarları Google tarafından onaylanmış önemli bir SEO sıralama faktörüdür. Title etiketi, bir web sayfasının başlığını belirten bir HTML öğesidir. Dolayısıyla arama motorları web sayfalarını tararken bu ögeye dikkat eder ve sayfanın ne hakkında olduğunu bu ögeden öğrenir.

Aynı şekilde Meta etiketleri bir web sayfasının Google arama sonuç sayfasındaki kimliğidir. Meta etiketleri; 60 karakterden oluşan bir başlık ve içeriği tanımlayan 160 karakterlik bir özetten oluşur.

6. WordPress Güvenlik Ayarı Yapılandırması

WordPress siteniz için güvenlik ayarlarını optimize etme, siber saldırılara karşı sitenizi ve önemli verilerinizi korumaya yardımcı olur. Hack’ler, kötü amaçlı yazılımlar, backdoor saldırıları ve SEO spam’ı, sunucunuzdan, ziyaretçi verilerinizden ve web sitesi altyapınızdan yararlanmayı bekleyen kalıcı tehditlerden yalnızca birkaçıdır.

Bu tür siber saldırılardan sitenizi korumak için birtakım güvenlik eklentileri kullanabilirsiniz. Bu eklentilerden en bilinenleri Wordfence Security, Sucuri Security ve Jetpack’tir.

7. Yorumları Kapatın

Yorumlar bir WordPress sitesinin kullanıcıyla etkileşim kurabildiği önemli ögelerdir. Ancak güvenlik riski oluşturabileceğine dair şüphe de yoktur.

Spam gönderenler, kötü amaçlı web sitelerin linklerini yorumlarda paylaşabilir. Bilgisayar korsanları ayrıca çevrimiçi formlar aracılığıyla SQL enjeksiyonları ve XSS saldırıları yapabilir.

Yine de yorumların kullanıcı etkileşimi için oldukça gerekli olduğunu düşünüyorsanız yorum denetimlerini artırmalı, Akismet veya 3. taraf bir yorum yazılımı kullanarak güvenlik kısıtlamalarını artırmalısınız.

8. XML-RPC’yi Devre Dışı Bırakma

WordPress’in en yaygın güvenlik açıklarından biri, XML-RPC dosyasına yapılan Brute-Force saldırılarıdır. Bununla birlikte, kullanıcı adını ve şifreyi tahmin etmek için zararlı botlar kullanan bilgisayar korsanları için de mükemmel bir hedef sağlar. Erişim elde ettiklerinde, dosyaları silerek, kötü amaçlı yazılım yükleyerek ve hatta tüm siteyi ele geçirerek sitenizi ele geçirebilirler.

Bu saldırılara karşı korunmanın en kolay yolu XML-RPC’yi devre dışı bırakmaktır. Dosyayı devre dışı bıraktığınızda pingback ve trackback özellikleri de engellenir.

WordPress sitelerinde xmlrpc.php dosyasını devre dışı bırakmanın üç yolu vardır. Ancak en kolay yöntemi eklenti kullanmaktır.

Diğer bir yöntem function.php dizinine aşağıda yer alan kodu eklemektir:

add_filter('xmlrpc_enabled', '__return_false');

Son yöntem ise .htaccess dosyasında bir düzenleme yapmaktır. XML-RPC’yi devre dışı bırakmak için .htaccess dosyasına aşağıda yer alan kodu ekleyin:

# Block WordPress xmlrpc.php requests
<Files xmlrpc.php>
order deny,allow
deny from all
</Files>

9. Kullanıcı İzinlerini Ayarlama

WordPress sitesinde tek kullanıcı siz değilseniz, yönetici ayarlarını ve kullanıcı yetkilerini doğru ayarladığınızdan emin olmalısınız. Kullanıcı izinlerini ayarlamak, her bir kullanıcıya yalnızca ihtiyaç duydukları bölümlere erişim izni vermenizi sağlar. Böylece yetkili olmayanların görevli olmadıkları menüleri engellenmiş olur.

Ayrıca bu ayarları periyodik olarak kontrol etmek, sitenizi beklenmedik sürprizlerden ve güvenlik ihlallerinden koruyacaktır.

10. Sitenizi Periyodik Olarak Yedekleyin

Yedekleme sadece WordPress siteler için değil internette yer alan tüm siteler için gereklidir. Hem verilerinizin hem de site ayarlarınızın silinmesini engeller.

Web siteleri sunucu hatalarından kaynaklı olarak çökebilir, bunun sonucunda tüm verileriniz ve tema ayarlarınız silinebilir. Bu sorun back-end tarafta çalışan bir tema veya eklentinin otomatik olarak güncellenmesiyle oluşabilir veya hosting firmanızdan kaynaklı olabilir. Ya da web siteniz siber saldırı sonucu hacklendiyse verileriniz silinebilir.

Bağlı olduğunuz Hosting firmaları genellikle günlük olarak web sitenizin yedeğini alır. Eğer tüm verileriniz silinirse Hosting firmanızla iletişime geçebilirsiniz. Web sitenizin sorunsuz bir versiyonunu sizinle paylaşacaklardır.

Ancak bu versiyon her zaman sitenizin en güncel versiyonu olmayabilir. Özellikle günlük olarak çok fazla veri girişi yaptığınız bir WordPress sitesine sahipseniz web sitenizin yedeğini en az günde iki defa almanız gerekmektedir.

Yedekleme almaya vaktiniz yoksa 3. taraf bir WordPress yazılımı veya eklentisi kullanarak bu işlemleri otomatikleştirebilirsiniz. Bu yazılım ve eklentilerden en çok kullanılanları; UpdraftPlus, VaultPress (Jetpack Yedekleme), BackupBuddy’dir.