Discord, son zamanlarda yaşanan illegal olayların ardından yetkili merciler tarafından Türkiye’de erişime engellendi. Bu durum, özellikle oyunseverler başta olmak üzere, çeşitli toplulukların grup sohbeti, sesli görüşmeler ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşıladığı Discord’un kullanıcıları için büyük bir sorun yarattı. Peki, Discord’un engellenmesi, internet kullanıcılarını nasıl etkileyecek? Alternatif platformlar neler olabilir ve bu yasak ne kadar sürecek? Tüm detaylar bu rehberimizde.
Discord Neden Yasaklandı?
200 milyona yakın aylık aktif kullanıcıya sahip olan Discord, yazılı, sesli ve görüntülü sohbet imkânı sunan bir platformdur. Kullanıcılar, ücretsiz hesap oluşturarak profillerini kişiselleştirebilir ve kendi sunucularını kurarak topluluklar oluşturabilirler. Ancak, son 5 yılda yasadışı faaliyetlerin arttığı; şantaj, taciz ve zorbalık gibi illegal eylemlerin gerçekleştiği sunucuların sayısındaki artış, ve bu platformda çoğunlukla 18 yaş altı gençlerin bulunması nedeniyle Discord, yaşanan son olayların ardından 09.10.2024 tarihinde Türkiye’de erişime engellendi.
Discord Benzeri Programlar
Platformun Türkiye’de erişime engellenmesinin ardından kullanıcılar Discord alternatifi programlar hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Ancak Discord’un özellikleri neticesiyle benzeri diyebileceğimiz pek program bulunmuyor. Yine de bu listemizde Discord özelliklerini yansıtan çeşitli grup sohbet programları ve mobil uygulamalar yer alıyor.
Revolt
Revolt, Discord benzeri programlar arasında Discord’a en çok benzeyen programdır. Masaüstü ve web uygulaması üzerinden erişilebilir. Discord’a kıyasla daha lightweight bir programdır. Diğer programlar açıkken işlemci ve RAM’e yüklenmez. En iyi yönlerinden birisi Public sunucuları keşfedebileceğiniz bir bölümü mevcuttur. Böylece kolayca birçok gruba katılım sağlayabilirsiniz. Ücretsiz Discord alternatifleri arasında en iyi seçenektir. Revolt’ta aynı Discord’da olduğu gibi yazılı, sesli ve videolu sohbet edebilir, topluluk oluşturabilirsiniz.
Telegram
Gizlilik odaklı anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, WhatsApp’a benzer bir platformdur ve Discord’dan farklıdır. Ancak, Telegram’da da topluluklar oluşturulabilir ve yazılı, sesli, görüntülü görüşmeler yapılabilir. Yine de bu özellikler, Discord’daki grup sohbeti ve sunucu yapılarından farklıdır ve daha çok WhatsApp’ın işleyişine yakındır. Ücretsiz olarak kullanılabilir ve kişisel sohbetlerde veriler şifrelenmiş olup, takip edilemez şekilde korunur.
Teamspeak
Discord alternatifi olarak öne çıkan ve özellikle oyuncular için ideal bir grup sohbet programı olan TeamSpeak, 23 yıllık bir geçmişe sahiptir. TeamSpeak üzerinden kanallar oluşturabilir ve bu kanallara arkadaşlarınızı davet ederek sesli ve yazılı sohbet edebilirsiniz. Platformda, her kullanıcının katılabileceği şifreli ve şifresiz sunucular mevcuttur. TeamSpeak, tamamen ücretsizdir ve Discord’a kıyasla daha hafif bir uygulama olmasıyla bilinir, bu da düşük sistem kaynakları kullanan bir alternatif arayanlar için avantaj sağlar.
Skype
Skype ücretsiz bir görüntülü görüşme programı olmasına rağmen genellikle görüntülü görüşmeler için dakika sınırı vardır. Sınır aşıldığında yapacağınız görüşmeler ücretlendirilir. Buna ek olarak toplantılar düzenleyebileceğiniz, gruplar oluşturabileceğiniz birçok özellik sunar. Sosyalleşme odaklı bir program değil, daha çok iş görüşmelerinin yapıldığı bir programdır. Discord benzeri programlar arasında olmasına rağmen çok az benzer özelliklere sahiptir.
Viber
Rakuten Viber, daha çok Telegram ve WhatsApp’a benzer bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcılar, platform üzerinden yazılı, sesli ve görüntülü görüşmeler yapabilir, ayrıca bir topluluk oluşturarak grup sohbetlerine katılabilirler. Bireysel mesajlaşmalar ve aramalar, uçtan uca şifreleme ile korunmaktadır, bu da iletişim güvenliğini artırır. Viber, hem kişisel sohbetler hem de geniş katılımlı topluluklar için güvenli ve kullanıcı dostu olarak Discord gibi program arasında yer alır.